AVL

Her er et billede af en rede. (Reden er lavet af min hunkanin, Guf i 2018)
Her er et billede af en rede. (Reden er lavet af min hunkanin, Guf i 2018)
Dette er et billede af Guf's andet kuld unger, da de lige var blevet født (2018)
Dette er et billede af Guf's andet kuld unger, da de lige var blevet født (2018)
Dette er et billede af Simba og hendes søskende, da de var ved at få dun (2017)
Dette er et billede af Simba og hendes søskende, da de var ved at få dun (2017)
Dette er Simba's yngre søskende (2018) her var de udenfor, for første gang
Dette er Simba's yngre søskende (2018) her var de udenfor, for første gang
Dette er Buller og Dix (2 af Simba's yngre søskende) Billedet er taget dagen før de flyttede
Dette er Buller og Dix (2 af Simba's yngre søskende) Billedet er taget dagen før de flyttede

Man kan avle på forskellige måder. Nogle avler, fordi det er hyggeligt, og andre avler på den mere "professionelle" måde. Hvis man skal avle "professionelt" tager man altid det bedste og parre med det bedste. Lad os komme med et eksempel. Lad os sige, at du har en hun, som du synes har et godt tempo når den springer, og du har en han som har et godt overskud i spring. Du kunne godt tænke dig, hvis du havde en kanin der havde lidt af begge dele. Så kan man vælge at parre de to kaniner, og ungerne vil højst sandsynligt have generne til begge forældrenes talenter.

Hvis man ønsker et specielt udseende på en kanin, kan man også prøve sig lidt frem og blande nogle racer. 

Andre foretrækker at avle på de "rene" racer. Det gør det også lidt nemmere at vide hvad man har med at gøre, og hvad man kan forvente.

Skal du avle?

Hvis du skal avle er der 3 vigtige ting du skal tænke over før du går i gang: Hvem skal du avle på? Hvor skal de være henne/Har du plads? og, Hvad skal der ske med ungerne?

Hvem skal du avle på?:

Hvis du skal avle, er det vigtigt at du tænker over hvem der skal være forældrene. Hannen skal ikke være større end hunnen, da det kan give problemer under fødslen. Kaninerne må ikke dele gener (det må fx ikke være bror-søster eller mor-søn mm.) da kaninerne kan få genfejl.

Hvor skal de være henne/Har du plads?:

Det er vigtigt at du har et ordentligt bur, som ungerne kan gå i sammen med deres mor. Der skal være masser af plads, og en redekasse, hvor hunkaninen kan bygge rede og føde ungerne. Det er vigtigt at hun har masser af halm, så hun har mulighed for at bygge rede, samt at reden står et sted, hvor det ikke kan trække ind på ungerne. 

Hvad skal der ske med ungerne?

Dette er en meget vigtig ting at overveje inden du begynder at avle. Der er alt for mange kaniner i verden, og alt for få mennesker til at passe på dem. Derfor er det en rigtig god ide, at du overvejer, hvem der skal overtage kaninerne bagefter. Måske har du nogle venner eller bekendte som er interesserede?

Nu er det hele på plads:

Når du har fået styr på det hele, skal du til at avle. Find en dato, hvor kaninerne skal parres. Du skal være opmærksom på, at det er meget vigtigt, at hunnen kommer ind til hannen og ikke omvendt. Ellers vil hunnen for det meste blive meget territoriel og de kan komme op og slås. I starten kan nogle kaniner godt bruge noget tid på at finde ud af, hvilken ende de skal gøre det i haha. Men du må endelig ikke prøve at "hjælpe" dem med det, da det bare vil stresse mere end det vil gavne. Lad dem selv finde ud af det. Det skal nok komme helt naturligt. Selve parringen vare kun i et par sekunder. Hannen vil pludselig stivne og falde om på siden. Så er parringen overstået og kaninerne kan skilles ad igen. Der går ca 31 dage mellem parringen og til ungerne vil blive født. I mens hunnen er drægtig, skal du helst ikke løfte for meget rundt på hende eller hoppe med hende, da du risikere at stresse hende. Det kan være meget forskelligt, hvornår de forskellige hunner vil bygge rede. Min ene hun har haft to kuld. Ved det første kuld, byggede hun rede dagen før hun fødte, og anden gang, byggede hun rede dagen efter at hun blev parret.

Når hunnen skal til at bygge rede, vil hun foretrække at bygge den af halm. Herefter vil hun fore op med pels. Hun plukker sig på maven (både for at det skal blive varmt for ungerne, og for at gøre dievorterne frie. 

Når ungerne er blevet født, vil de både være nøgne og blinde. Derfor skal man helst ikke løfte og røre for meget ved dem (det kan også stresse hunnen) Man skal helst kun tjekke til dem 1 gang om dagen, for at se om de alle har de godt og er i live (det er en god ide, at kæle lidt med moderen før du kigger til dem. På den måde, viser du moderen at du ikke vil gøre ungerne noget, samtidig med at du kommer til at dufte bekendt for ungerne) Det sker desværre tit, at der kommer nogle dødfødte unger. De skal helst fjernes fra reden, da hunnen ellers kan finde på at æde dem. Efter ca en uge, vil ungerne begynde at få små dun, og efter ca halvanden uge, vil de begynde at få øjne. Når de er ca 2 uger, begynder de at bevæge sig uden for reden. Efter noget tid, vil de begynde at smage på noget rigtigt foder, så sørg for at ungerne også har adgang til det. Når ungerne begynder at bevæge sig ud ad reden, er det tid til at man kan sidde og hygge med dem. Det er (ifølge mig) den sjoveste periode. Man skal selvfølgelig stadig være meget forsigtige med dem (lad ikke små børn være alene med dem) Når ungerne er 8 uger, er de klar til at flytte. De begynder at blive kønsmodne, og specielt hannerne, vil man blive nødt til at skille fra deres mor og søskende.

Jeg håber at du kunne bruge det til noget! Rigtig god fornøjelse med ungerne.

Kongens Nytorv 34, 1050 København K, Danmark
Alle rettigheder forbeholdes 2019
Drevet af Webnode
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang